Dokončení rekonstrukce studánky Rozárky v závěru měsíce srpna 2018!

01.09.2018 13:41

Navštivte nově obnovenou památnou studánku Rozárku u břehu řeky Berounky na okraji obce Zbečno a chovejte se jako na návštěvě. Máme bohužel i škodící návštěvníky... Děkujeme za pochopení

Komu vděčíme za realizaci obnovy? je to zejméma: výborným truhlářům bratrům Romanovi a Pavlovi Kalných ze Zbečna, Ivanovi Todorovi mistrovi kamenických prací z Újezda nad Zbečnem, Honzovi Fialovi ze Zbečna za část zemních prácí s jeho strojem, klempířům Moravcovi a Čermákovi z Újezda, p. Jelínkovi ze Bělče. Dále pomocníkům při některých pracích, Jakubovi z Lubů, Markovi ze Zbečna a jeho přátelům, Jirkovi od Lomu, Honzovi od Klíčavy, Janu ze Sýkořice, za závěrečné čištění studánky hasičům ze Zbečna v čele s p. Loskotem, včetně p. Vokouna a dalších. V neposlední řadě i p. Vondrákovi, který zhotovil dřevěný kříž, který byl se studánkou farářem Miškovským ze Zbečna vysvěcen. Dále všem dalším, kteří zde nejsou jmenováni a kteří také pomohli. Ještě děkuji své ženě Daně, která beze mě musela být několik týdnů, kdy jsem pracoval u studánky každý den... R.Č.

Trvalé zabezpečení zrekonstruované a vyčištěné studánky proti znečištění při zachování přístupu veřejnosti je někdy obtížnější než zhotovení úprav. Studánka se nachází na soukromém pozemku (stejně jako je Masarykova vyhlídka) a tak je nezbytné, aby návštěvníci dodržovali pořádek a čistotu i v okolí na přístupové cestě kolem řeky, která je také součástí soukromých pozemků majitele studánky. Prosíme ukliďte nepořádek za ostatní nepořádné. Pro psy platí nutnost je mít na vodítku a pití jim nalijte do misky. Zpět do studánky nic nelijte a nemyjte si nic v prostoru studánky když máte v blízkosti řeku. Jedná se o vodní zdroj velmi citlivý na znečištění vzhledem k tomu, že se nečistí volným výtokem jako většina studánek, ale jen vsakováním!!! Přístup je na vlastní nebezpečí!