Petiční akce občanů Zbečna za vyřešení nepříznivé dopravní situace v obci Zbečno /duben 2015/

18.04.2015 13:38

Petice za vyřešení nepříznivé dopravní situace v obci Zbečno 
                                                                                                                                              Dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. O právu petičním

Komu: Středočeský kraj, Krajský úřad, Zborovská 11, 150 21 Praha 5

My, níže podepsaní občané, žádáme Krajský úřad Středočeského kraje:

  1. o omezení kamionové a nákladní dopravy nad 12 t po komunikaci II/201  v obci Zbečno a části komunikace 20112 (p.č. 349/3 v k.ú. Újezd nad Zbečnem),

  2. o prověření nosnosti Masarykova mostu přes Berounku a mostku č. 201-007 přes Klíčavu,

  3. o vybudování chodníků podél komunikace II/201 na místech k tomu vhodných (vzhledem k plánované výstavbě kanalizace rozebíratelné - dlažba),

  4. o důsledné zajištění dodržování dopravních předpisů, případně vytvoření dalších fungujících opatření v obci Zbečno (semafor s radarem, ...).

Vedou nás k tomu následující důvody:

obcí Zbečno projíždí denně desítky nákladních automobilů. Doprava je vedena po silnici II/201 jak směrem Píska, tak směrem Sýkořice. Provoz těžkých nákladních aut se na stavu komunikace dlouhodobě podepisuje a velmi zhoršuje její kvalitu. Dochází k otřesům a okolní stavby, zejména soukromé rodinné domy, tím praskají a ztrácí na ceně.

Komunikace se v obci klikatí a vzniklo zde několik nepřehledných úseků. Zejména v nich dochází k ohrožování chodců, včetně dětí (základní škola leží přímo u komunikace). Kolem komunikace chybí chodníky, chodci jsou nuceni chodit po krajnici. V jarních a letních měsících je provoz na této silnici ještě doplněn velkým počtem cyklistů a turistů.

V obci došlo dopravními značkami k omezení rychlosti až na 30 km/h, ale řidiči tuto úpravu
v naprosté většině případů nerespektují.

Kamiony a nákladní automobily projíždějí také po silnici 20112, jejíž část (p.č. 349/3 v k.ú. Újezd nad Zbečnem) tvoří nepřehledná úzká esovitá zatáčka, kde při vyhýbání se s nákladními automobily dochází k nebezpečnému vytlačování aut mimo vozovku.

Prostřednictvím této petice usilujeme o bezpečnější a spokojenější život ve Zbečně. Věříme, že naše požadavky budou důsledně projednávány a brány v potaz.

Předem děkujeme.

Za petiční výbor:
Pavel Med, Zbečno 120
Renáta Embertová, Zbečno 152
Ivana Medová, Zbečno 169                                                                                    Ve Zbečně, 16. 4. 2015

 

pozn.: Během desetidenní podpisové akce, kdy byla petice podpisu pouze na pár veřejnosti přístupných místech, ji podepsalo zhruba 240 plnoletých převážně místních občanů!

Celá situace je logicky v souvislosti s dopravou štěrku z místního lomu, který používá nyní výhradně automobilovou nákladní dopravu s využitím řady dopravců. Jejich těžkotonážní soupravy s vlekem jsou největšími vozidly, které se v "Chráněné" krajiné oblasti Křivoklátsko a zejména ve Zbečně a okolí pohybují. Přitom v minulosti byla využívána převážně vlaková doprava štěrku, která pochopitelně neměla bezpečnostní a zdravotně negativní dopady na  občany a životní prostředí. (o potřebných změnách hovoří politická garnitura bohužel jen před volbami)

Celá situace proto souvisí s naší předchozí akcí chatařů proti negativním dopadům činnosti Lomu, kterou jsme zveřejnili již před časem na stránkách zde : https://rozarka-studanka-zbecno.webnode.cz/lom/ 

Bohužel čas a kompetentní orgány státní správy nic nevyřešily!, stav je stále neúnosný pro nejbližší okolní život občanů ve stálých i rekreačních lokalitách a jak patrno nyní z petice i pro velkou část občanů obce Zbečno, ale stejně tak i pro životní prostředí v této jinak krásné části CHKO Křivoklátsko. Také tím trvale dochází k významnému znehodnocení ceny majitelům okolních objektů, kterým  nejsou z převáženě části lomem nijak kompenzovány.

admin.